Dette website opdateres ikke, idet helt ny website er under opbygning

This website is under new construction and will not be updated

Transport

Transport er befordring af mennesker, gods eller varer fra et sted til et andet. Erfaringsmæssigt har transport- og kommunikations forbedringer gennem tiden ført til øget velstand. Der er sket en kolossal teknologisk udvikling fra hjulets opfindelse til vore dages energieffektive elbiler. Almindelige former af moderne transport omfatter menneskedrevne køretøjer, motoriserede køretøjer, tog, fly og skibe.

I transportmidler anvendes traditionelt store mængder fossilt brændsel, især produkter fremstillet af råolie. Transportmidlernes energieffektivitet forøges til stadighed. Transport på el fra vindmøller er meget miljøvenlig og yderst energieffektiv. El skal anvendes i samme sekund det produceres. Brint derimod fremstillet af el fra vindmøller kan blive en højaktuel og nødvendig energibærer. Brint kan give et hybridkøretøj stor rækkevidde.

I Ringkøbing-Skjern Kommune forbruges cirka ¼ af det totale energiforbrug på transport. Under transportemnet her skal gennemføres projekter og handlinger hvor køretøjer kan køre længere på literen, samt der skal gennemføres projekter hvor der omlægges til transport på vedvarende energikilder.

Enkle transportråd:

Gå-ben
Korte og lange ture er sunde at gå. Godt for muskler, ben, blodomløb og tanker.

Cyklen
Brug den på korte og mellemlange distancer til fritid og arbejde.
Man kan cykle til bus- og togstation og have en cykel både ved afgangs- og ankomststed.

Elcykel
Kan bruges som et sundt alternativ til bilen. Man skal selv træde, men via cyklens elmotor er man sikret en høj fart, også i modvind. Elcyklen er velegnet til mellem og lange distancer til f.eks. arbejde.

Tog
Tag toget frem for fly, bil og bus. Selv om toget kun er halvfuldt med passagerer, så er det stadig mere energi- og CO2-effektivt end både bus og bil.

Bus
Tag bussen frem for bilen, hvor det er muligt

Bil
For mange mennesker er bilen et nødvendigt transportmiddel. Kør flere i samme bil, accelerer hurtigt op, kør med lave omdrejninger og brug motorbremse. Køb biler med et lavet brændstofforbrug.
Ved udskiftning af din bil, så overvej grundigt hvilke behov og funktioner en ny bil skal opfylde i forhold til familie, fritid og arbejde.
Lav din egen helhedsprioritering mellem behov, funktion, økonomi, CO2, energi, driftsomkostninger og så videre. Overvej køb eller leasing af el- eller hybridbil.

Elbil
Forskellige elbiler er nu i handlen og er afgiftsfrie frem til 2015. Elbiler kører rigtig langt på ”literen”. Mange af os kan sagtens nøjes med elbilen i dagligdagen, f.eks. som bil nummer to, i familier, hvor to biler er nødvendige. Den rene elbil er ikke egnet til lange distancer til f.eks. Sydeuropa. Afvej dine behov og elbilens funktion.

Hybridbil
De findes i flere forskelle udgaver med el/brint og el/diesel. De er ikke afgiftsfrie, men kan køre flere hundrede km på en ”tankfuld”

Fly
Er du meget energi- og miljøbevidst til daglig og tager cykel og tog, så nyd med god samvittighed dine sjældne flyrejser.

Nyheder

Nyt energiregnskab for Ringkøbing-Skjern Kommune
Potentiale for biogasproduktion i Ringkøbing-Skjer
40 ideer gør landbruget mere klimavenligt
1000 husstandsmøller fra Astrup til Sydkorea
Elbiler har mindre CO2-udledning end almindelige b